Érdeklődjön telefonon: 06-70-208-98-57

Koi ponty

A Koi japán tenyésztők néhány száz éves munkájának az eredménye. Eredetileg ragadozó hal volt.

Az első Koi tenyészetet 1914-ben Tokióban mutatták be. Nagyon népszerű lett és elterjedt az egész világon. A Koi ponty a halak királya. Japánban a tetoválások kedvenc motívuma. A Koi jelentése ponty.

A Koi ponty sokszínű mintázata, érdekes formája és egyszerű tartása miatt lett közkedvelt a kerti tavakban.

Fajtái: szín,mintázat és pikelyezettség szerint.

Gyakori színek: piros,fehér,fekete,sárga,vajszín,kék.

Legelterjedtebb fajtái: a Gosanke amibe beletartozik a Taisho Sanshoku, Showa, Kohaku.

A koi ponty tartása:

Nagyon fontos a megfelelő tó méret és a viz minősége. Egy 15 centiméteres Koi-nak minimum 140 liter vizre  és élettérre van szüksége. Szűrjük és levegöztessük a vizet. Ahogy nőnek a halaink egyre nagyobb hely és oxigénigényük lesz. Nyáron a tápanyagban gazdag ételt igényli. Javasolt egy kis szökőkút beépítése. Ezzel nemcsak a látványt fokozzuk, de biztosíthatjuk az oxigénellátást és az öntisztulást is a pontyok számára. Tanácsos időnként megmérni a viz nitrát és ammónia tartalmát. Érdemes algaevőket és növényeket telepíteni az algásodás ellen.

Télen nincs szüksége táplálékra, mivel téli álmot alszik. Ügyeljünk, hogy tavunk legalább 90cm mély legyen. Ellenkező esetben fűtenünk vagy szigetelnünk kell tavunkat. 10 °C fok alatt ne adjunk élelmet kedvenceinknek, így felkészülnek a téli álomra.

Tavasztól őszig naponta kétszer etessük haltáppal, amit kiegészíthetünk búzacsírával, gyümölccsel, szúnyoglárvával, salátával. Ne adjunk nekik húst és kenyeret.

Koi Ponty típusok:

Kohaku: alapszíne fehér és ezen különböző piros foltok találhatók. Ezek a foltok nem lehetnek a farokúszón és az oldalvonal alatt.

Taisho Sanke egyszerűen Sanke: alapszíne fehér.Testén helyenként piros és fekete foltok vannak. Fekete foltok nélkül a Kohaku-hoz hasonlít.Nevét Taisho császárról kapta 1914-ben.

Showa valójában fekete koi. Jellemzője, hogy fehér és piros foltos. A fején mindig található egy fekete folt. Nevét Showa császárról kapta 1927-ben.

Tancho jellemzője: piros folt a fején. Testének alapszíne a fehér, amelyen lehetnek kissebb-nagyobb fekete foltok.

Asagi a koik közül az egyik legrégebbi. Háta kék, oldala piros vagy sárga. Feje fehér vagy halványkék.

Shusui tulajdonképpen nagyon hasonlít az Asagi-ra, csak neki nincs pikkelye.

Bekko alapszíne lehet fehér, narancssárga vagy sárga. Testén különböző fekete színű mintázat található. Fején nem lehet fekete folt.

Utsurimono magyarul  tükröződés. A koi hátán és oldalán a minta tükröződik.

Goromo fehér alapszínű amelyen lehetnek sötétbordó foltok kék áttetszéssel. Pikkelyei kék vagy fekete színűek. Asagi és Kohaku keresztezésével 1950-es években tenyésztették ki.

Hikari Muji-Mono teljesen egyszínű Koi, amely fémesen csillog. Színe az egész testén egyenletes. 

Koi pontyainkról a képeket itt tekintheti meg

 

Koi ponty videók

Elérhetőség - Contact:
email:
koifish@koifish.hu
mobil: 06-70-208-98-57

Személyes átvétel:
2030 Érd, Cinke utca 27.

Colorfish Hungary Kft. - Díszhal Kereskedés és Nagyker | Minden jog fenntartva ©